fbpx
Hoe gezond is pindakaas

Hoe gezond is pindakaas?

Hoe gezond is pindakaas nou eigenlijk? In het algemeen zit er in pindakaas natuurlijk voornamelijk gemalen noten. Pinda’s worden vanwege hun samenstelling en eigenschappen bij de noten gerekend, maar eigenlijk zijn het peulvruchten. Naast pinda’s wordt er vaak olie, zout en suikers toegevoegd aan de pindakaas, maar er zijn ook soorten zonder deze toegevoegde stoffen. Deze zijn natuurlijk beter voor je gezondheid. Pindakaas zonder toegevoegde suikers of zout valt zelfs binnen de schijf van vijf.

Voordelen van pindakaas

Pindakaas bevat veel gezonde ingrediënten en de meeste mensen vinden het ook erg lekker. Door de perfecte verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten is het daarom ook de favoriet van veel topsporters. Pindakaas bevat ongeveer 30% eiwit en veel gezonde vetten. Daarnaast zitten er veel vitamines en mineralen in die goed zijn voor je gezondheid zoals: vitamine B6, vitamine E, magnesium, zink en koper. 

Hoe gezond is pindakaas met boterhammen

Door het eten van pindakaas verlaag je de kans op bepaalde ziektes. Volgens het voedingscentrum verlaagt het eten van pindakaas het cholesterolgehalte en verkleint het de kans op hart- en vaatziekten. Een handje pinda’s of een paar boterhammen met pindakaas per dag, hebben een positieve beïnvloeding op je gezondheid.  Het eten van pindakaas is goed voor de darmen en kan de kans op darmkanker aanzienlijk verkleinen.

Pindakaas kan helpen bij het afvallen en is goed voor de spieropbouw

Wanneer mensen willen gaan afvallen, wordt de pindakaas meestal van tafel gehaald. Veel mensen denken dat pindakaas vet is en daarom eten ze het niet meer wanneer ze willen afvallen. Inderdaad bevat pindakaas veel vet, maar dit zijn voornamelijk de goede onverzadigde vetzuren. Deze vetten helpen je juist om efficiënter lichaamsvet te verbranden. Van pindakaas zal je geen extra lichaamsvet opslaan. Elke dag een aantal boterhammen met pindakaas is geen enkel probleem!

pindakaas voor spieropbouw

In pindakaas zitten ontzettend veel eiwitten, dit is de belangrijkste stof bij het opbouwen van spieren. Niet alleen voor topsporters is het opbouwen voor sterke spieren belangrijk, maar dit geldt voor iedereen. Het hebben van sterke spieren is enorm belangrijk en pindakaas helpt hierbij. De eiwitten in pindakaas zorgen voor een goede bloedtoevoer naar de de spieren, waardoor het spieropbouw proces versneld wordt. 

De nadelen van pindakaas

Er zitten ook een aantal stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid als je deze op een lange termijn veel te veel binnenkrijgt, maar dat is bij de meeste producten het geval. In pinda’s zit bijvoorbeeld omega 6, dit kan ontstekingen aanjagen in ons lichaam. En zo zijn er nog een aantal andere stofjes die niet goed kunnen zijn voor het lichaam. De gezondheidseffecten van pindakaas zijn niet hetzelfde als die van pinda’s al wordt dat wel vaak zo beschreven. Pindakaas bestaat voor 80% uit pinda’s, hier worden andere producten aan toegevoegd waardoor de pindakaas wat minder gezond wordt.

Conclusie hoe gezond is pindakaas?

Of een product gezond is ligt natuurlijk aan hoeveel en hoe vaak je iets eet. Pindakaas behoort tot gezonde voeding, maar je moet het natuurlijk niet teveel eten. Een paar boterhammen met pindakaas per dag is geen probleem, maar als je een halve pot per dag eet, dan verdwijnen de positieve gezondheidseffecten van pindakaas.

De hoge aantallen goede voedingsstoffen die er in pindakaas zitten, maakt dit product tot een gezond product. Echter is het wel belangrijk dat je pindakaas zo puur is als mogelijk, dus zonder toevoegingen. Pindakaas met toegevoegde suikers en zout is natuurlijk wat minder gezond als pindakaas zonder toevoegingen. Maar zelfs met toegevoegde stoffen is pindakaas nog steeds een gezond product. Je kunt ook zelf pindakaas maken, hier staan genoeg recepten van op internet, dit is het aller gezondste en het is ook nog heel lekker!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *