fbpx
Is vegetarisch eten gezond voor je

Is vegetarisch eten gezond?

Veel mensen vragen zich af, of vegetarisch eten wel zo gezond voor je is? In dit artikel gaan we met behulp van de informatie van het Voedingscentrum,  alle voordelen en aandachtspunten van vegetarisch eten bespreken.

Voordelen van vegetarisch eten

vegetarisch eten gezond

Als je meer plantaardig voedsel eet, dan heeft dat bepaalde gezondheidsvoordelen. De kans op ziektes zoals kanker, diabetes en hart- en vaatziekten worden kleiner als je minder dierlijke producten eet. Plantaardig voedsel verlaagt het cholesterolgehalte. Een te hoog cholesterolgehalte kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Hierdoor is de kans groter dat je sneller last krijgt van verstoppingen van aders en bloedvaten en wordt de kans op hart- en vaatziekten vergroot. Dierlijke vetten die in vlees, worst, spek, kaas en roomboter zitten, verhogen het cholesterolgehalte en de vetten die in plantaardige voeding zitten verlagen dit gehalte. Uit de bekende EPIC studie is gebleken dat vegetariërs 32% minder kans hebben op hartziekten.

Plantaardig eten helpt bij het afvallen en kan overgewicht voorkomen

In plantaardig voedsel zitten vaak veel vezels. Deze vezels zorgen ervoor dat je langer verzadigd bent en dus eerder vol zit, waardoor je weer minder eet. Ook verteerd je lichaam vezelrijk voedsel langzamer, hierdoor heb je na een maaltijd minder snel weer honger. Om deze redenen kan vegetarische voeding je goed helpen om af te vallen. In peulvruchten, groenten en fruit zitten veel vezels die je kunnen helpen om op het juiste gewicht te blijven. In dierlijke producten zitten vaak geen vezels, hierdoor zit je vaak minder snel vol bij het eten van dezelfde hoeveelheid calorieën, waardoor je automatisch meer eet.

Minder dierlijk eten is beter voor het milieu

Wanneer we minder dierlijke producten zouden eten, heeft dat een positief effect op het milieu. Als iedereen wat minder vlees zou eten, zorgt dit voor minder ontbossing, minder verbruik van water en een lagere uitstoot van broeikasgassen, die verantwoordelijk zijn voor de klimaatveranderingen. In het onderstaande filmpje legt Arjen Lubach uit waarom de vleesindustrie de grootste vervuiler is op aarde.

Waar moet je op letten bij vegetarisch eten

Als je een vegetarisch dieet volgt, moet je op een aantal dingen letten. Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten zoals in vlees en eieren. Als je vegetarisch eet, mag je wel eieren en zuivel nuttigen. Voor veganisten geldt dit niet, die eten geen producten die van dieren afkomen zoals melk, yoghurt en eieren. Daarom wordt hen ook aangeraden om vitamine B12 pillen te slikken. Voor vegetariërs is dit supplement meestal niet nodig. Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Je hebt ongeveer 0,8 gram eiwit per kilogram van lichaamsgewicht nodig. Eiwitrijke producten zijn bijvoorbeeld peulvruchten, noten en eieren. 

Vegetarisch eten en sporten 

Vegetarisch eten en sporten gaan heel goed samen, er zijn zelfs topatleten die beter presteerden toen ze plantaardig gingen diëten zoals Lewis Hamilton en Novak Djokovic. Waar je rekening mee moet houden als je veel sport, is dat je genoeg ijzer, eiwitten en vitamine B2 binnenkrijgt. IJzer is belangrijk voor het zuurstoftransport in je lichaam en is daarom ook voor sporters onmisbaar. IJzer is te vinden in volkoren brood, rijst, noten en groenten. Ook zijn eiwitten een belangrijk punt als je spiermassa wilt opbouwen of wilt onderhouden. Er zijn veel supplementen die je kunt gebruiken als je niet genoeg hebt aan eiwitten uit je normale voeding. Je hebt tegenwoordig ook plantaardige eiwit supplementen, maar voor vegetariërs zijn de bekende Whey eiwitshakes ook prima.

Daarnaast is vitamine B2 een extra belangrijk aandachtspunt om op te letten. Vitamine B2 is essentieel voor het vrijmaken van energie uit je voedingsstoffen. Wanneer je veel sport gaat je energiebehoefte omhoog en dus zal de behoefte naar vitamine B2 ook stijgen. In zuivel zit veel vitamine B2, voldoende kwark, yoghurt en melk zijn dus van belang.

Conclusie: Is vegetarisch eten gezond?

Vegetarisch eten is zeker gezond, in vlees zitten geen voedingsstoffen die je niet uit plantaardige bronnen kunt halen. Wel moet je erop letten dat je al de belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Elke dag vegetarisch eten is zeker gezonder als elke dag maaltijden met vlees eten. Dus is vegetarisch eten gezond? Het antwoord daarop is ‘ja’

The Green Kitchen at Home

vegetarische gerechten
  • Ruim 100 lekkere vegetarische recepten
  • Voor iedereen die wat vaker vegetarisch wilt gaan eten
  • Van snelle ontbijten tot gevarieerde avondmaaltijden
  • 51 Uitstekende recensies op bol.com

1 reactie op “Is vegetarisch eten gezond?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *