fbpx
testosteron-verhogen

Testosteron verhogen op een natuurlijke manier

Testosteron is een lichaamseigen hormoon en het wordt beschouwd als het ideale spierhormoon. Het is een veelbesproken onderwerp in de fitnesswereld omdat het de ontwikkeling van het spierherstel proces bevordert. Wanneer je een hoog testosterongehalte hebt kan je in een korte tijd veel spiermassa opbouwen wanneer je dit combineert met krachttraining. Anabolen worden gebruikt om het testosterongehalte te verhogen maar kan dit ook op een natuurlijke manier?. Dat gaan we in dit artikel bespreken!

Wat is testosteron en wat zijn de functies van dit hormoon

Testosteron wordt gezien als een mannelijk hormoon, maar dit hormoon wordt ook in het vrouwelijk lichaam geproduceerd, maar wel in veel mindere mate. Testosteron heeft een aantal functies die voor zowel mannen als vrouwen gelden:

 • Stimuleert de haargroei
 • Stimuleert spiergroei
 • Verhoogt het libido
 • Verhoogd de botgezondheid
 • Zorgt voor talgaanmaak

Testosteron zorgt ervoor dat je lekker in je lichaam zit. Wanneer je testosteronspiegel in balans is zal je merken dat je prestaties erop vooruit gaan. Zowel fysiek als mentaal. Wanneer je testosteronspiegel op pijl is heb je vaak meer zelfvertrouwen en dat helpt ook om succesvoller in het leven te zijn.

Klachten en oorzaken van een laag testosterongehalte

Je testosteron waarde in het bloed daalt naarmate je ouder wordt. Vanaf 25 jaar zal dit langzaam minder worden. Op een leeftijd van 70 jaar zal je testosteronspiegel ongeveer met 30% afnemen. De meeste mannen zullen hierdoor geen klachten ontstaan, maar bij enkele daalt het testosteron iets te snel (hypogonadisme) waardoor er klachten kunnen ontstaan zoals:

 • Minder energie
 • Laag libido
 • Minder spierkracht en spiermassa
 • Meer vetmassa
 • Minder haargroei (kaalheid)
 • Depressieve klachten
 • Minder sterke botten door botontkalking

Mocht je een van deze klachten ondervinden dan kan de huisarts je testosteron gemakkelijk meten. Ga altijd naar de huisarts voor vragen/behandelingen over hormonen, zij kunnen je uitgebreid informeren en de juiste supplementen of medicijnen voorschrijven.

Laag testestoren door slechte levensstijl

Een ongezonde levensstijl kan negatieve effecten hebben op het testosteronniveau van het lichaam. Zo kunnen de volgende slechte gewoontes invloed hebben op je testosteron gehaltte

 • Overgewicht
 • Stress en slaaptekort
 • Alcohol- en tabaksgebruik 

Vaak hebben mensen met overgewicht ook last van een testosteron tekort. Een gezond en evenwichtig voedingspatroon in combinatie met voldoende lichaamsbeweging voorkomt hormonale ongelijkheid en vermindert de kans op overgewicht.

Stress heeft negatieve op onze gezondheid. Dit is voor de meeste mensen wel bekend, maar als je veel stress hebt kan dit ook een negatieve invloed hebben op de hormoonbalans. Tijdens een stressvolle periode maakt ons lichaam cortisol aan. Dit hormoon zorgt voor een verminderde productie van testosteron. De oorzaak van een testosteron tekort bij jonge mannen is vaak aanhoudende stress.

Slapen is heel belangrijk voor een fit en gezond lichaam. Iedereen die voor een langere periode weinig slaapt, verhoogt de kans op een testosteron tekort. Met 4 uur slaap per nacht vergeleken met 8 uur slaap kan je al een verlies van 60% lijden. Dat komt doordat je niet in je diepe slaap valt, dit is de bekende REM-fase. In deze periode geven onze hersenen instructies aan het lichaam over de hormoonproductie. Hierdoor zal de hormoon productie dus fors afnemen, wat leidt tot een testosterontekort.

Alcohol heeft een negatieve invloed op de testosteronspiegel. Alcohol remt de werking van de cellen van Leydig, die testosteron aanmaken. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe minder de cellen het hormoon produceren. Drink je veel alcohol dan kan je testosteron wel 25% lager uitvallen.

Ook nicotine zorgt voor het remmen van de aanmaak van testosteron. Naast het verminderen van de testosteronproductie heeft roken nog veel meer negatieve effecten hebben op onze gezondheid. De kans op kanker wordt enorm vergroot en je sportprestaties lijden er ook onder.

Hoe testosteron verhogen op natuurlijke wijze

Bodybuilders maken vaak gebruik van anabolen om zo hun testosteronspiegel te verhogen waardoor ze in korte tijd snel spieren kunnen kweken. Anabolen bevorderen de aanmaak van eiwitten en remmen tegelijkertijd ook nog eens de afbraak. Daarnaast stimuleert het de aanmaak van rode bloedcellen, waardoor je zwaarder en langer kan sporten.

Anabolen zijn verboden en de negatieve effecten van anabolen zijn vaak vele malen groter als de positieve. Je kan ook op natuurlijke wijze je testosterongehalte verhogen, maar dit is natuurlijke niet te vergelijken met de effecten van anabolen. Maar toch kan je het helpen met je sportprestaties en de positieve effecten van testosteron te versterken.

Tips verhogen van het testosterongehalte

Je kan je testosteronniveau op een natuurlijke wijze verhogen op veel verschillende manieren. Bepaalde voedingsstoffen hebben een positief effect op het testosteronniveau. Hieronder staan nog een aantal manieren om je testosterongehalte een boost te geven!

Lekker zonnen

De zon heeft een stimulerende op de hormoonkliertjes in de hersenen. De hormoonkliertjes in de hersenen zorgen voor de aanmaak van testosteron en de zon zorgt hierdoor voor meer actie. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mannen in de zomer 15% meer testosteron in het bloed hebben als in de winter.

Krachttraining

Een goede krachttraining kan je testosterongehalte met 50% laten stijgen. Je hoeft hiervoor maar twee keer per week naar de sportschool te gaan. Richt je vooral op oefening waarbij je meerder spiergroepen tegelijkertijd traint. Dit zijn compound oefeningen zoals, bankdrukken, deadliften en squats.

Zink en vitamine d

Voedingssupplementen kunnen je helpen om alle micronutriënten binnen te krijgen. Je moet ze zien als aanvulling op een gezond voedingspatroon en niet als vervanging. Zink en vitamine d worden vaak gebruikt om het testosterongehalte te verhogen. Ze stimuleren de hypofyse die de aanmaak van het hormoon aanstuurt.

Onverzadigde vetten

Testosteron wordt gemaakt uit cholesterol. Daarom is het eten van goede en dus onverzadigde vetzuren goed voor het testosteronniveau in het lichaam. Deze goede vetten vindt je in vis, noten en olijfolie.

Het Testoplan

Een complete methode waarin je binnen 11 stappen in staat bent om op een natuurlijke manier je testosteronspiegel te verhogen met alle voordelen hiervan. klik hier voor meer info.

 • Voor optimale spiergroei
 • 1000+ wetenschappelijke onderzoeken
 • Minder vet en meer energie
 • Digitaal aangeleverd – nu bestellen is over 10 minuten al beginnen. 
 • Een 9,3 uit 700 reviews!
 • Incl. 5 bonussen t.w.v. €149!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *