fbpx
beste-cardio-oefeningen

De 10 beste cardio oefeningen voor een goede conditie!

Cardio training kent vele voordelen. Door cardio krijg je een betere conditie en je algehele gezondheid gaat er aanzienlijk op vooruit wanneer je wekelijks traint. Cardio kun je altijd en overal uitvoeren, zowel thuis als in de sportschool. Ook kun je lekker naar buiten gaan voor een heerlijke cardio workout. Hieronder staat een lijst van de 10 beste cardio-oefeningen voor een betere conditie en gezondheid.

  1. touwtje springen
  2. burpees
  3. jump in jacks
  4. knieheffen
  5. shaduw boksen
  6. hardlopen
  7. mountain climbers
  8. kikkersprong

Touwtjes springen

Met touwtje springen verbrandt je enorm veel calorieën, ongeveer 3x zoveel als met hardlopen. Touwtje springen is voor boksers een belangrijk onderdeel in hun training. Zo verbetert het de conditie, explosiviteit, balans en coördinatie. Al deze eigenschappen zijn van boksers van extra groot belang, maar ook voor ieder ander heel belangrijk. Met touwtje springen kun je eindeloos variëren. Je kunt met beide benen tegelijkertijd springen, van been wisselen of je armen kruisen bijvoorbeeld. Maar probeer eerst maar met 2 benen tegelijkertijd te beginnen, dat is al moeilijk genoeg als je een beginner bent.

Burpees

De burpee is een full body excercise waarbij je meerdere onderdelen van je lichaam traint. Je werkt aan je mobiliteit, kracht en je uithoudingsvermogen. Je begint staand, hierna buig je de benen. Daarna zet je de handen voor je en doe je een push up. Bij het naar boven komen vanuit de push up ga je weer staan en dan heb je een herhaling gehad. Probeer dit zo vaak mogelijk te doen tot je echt niet meer kunt. Met burpees train je het hele lichaam en verbrandt je veel calorieën. Je wordt explosiever en je conditie wordt aanzienlijk op de proef gesteld bij deze cardio-oefening.

Jumping jacks

Met jumping jacks train je vooral je conditie en ook een beetje de spieren en is daarom een goede cardio-oefening. Deze spring oefening zorgt voor een hogere hartslag en calorieverbruik. de oefening is daarin een beetje vergelijkbaar met touwtjespringen. Ze worden vaak gebruikt als warming-up maar zijn ook zeker geschikt voor een langere training. De oefening zorgt voor het mobiliseren van gewrichten en pezen en houdt je lichaam in een goede balans. Je begint vanuit een staande positie, daarna spring je vanuit je benen omhoog en spreid je de armen en benen. Je voeten staan nu op heupbreedte en je handen raken elkaar net niet boven het hoofd. Vanuit daar spring je weer terug in de beginpositie.

Knieheffen

Je begint met knieheffen door je voeten op heupbreedte te zeten en je armen langs je lichaam te houden. Breng nu je rechterbeen omhoog tot een hoek van 90 graden en beweeg tegelijkertijd je rechterarm mee. Doe dit nu idem dito met je linkerbeen. Met knieheffen train je nog wat extra je benen, daarnaast is het een goede oefening om je evenwicht en balans wat te verbeteren. Wanneer je deze oefening uitvoert zal je merken dat je benen sneller verzuren als bijvoorbeeld bij hardlopen. Probeer deze oefening zo lang vol te houden als je kan voor een betere conditie.

(Schaduw) boksen

Boksen is een goede en tegelijkertijd zware cardiotraining. Met boksen kan je alle kanten op, je kunt met iemand gaan sparen, op de boksbal trainen of thuis aan de slag gaan met schaduwboksen. Van stoten naar combinaties met hoeken en uppercuts, dat is pas een goede conditie training. Je traint niet alleen je bovenlichaam met boksen, maar ook je benen en heupen. Als je gaat stoten, is het belangrijk dat je onderlichaam mee beweegt voor extra kracht. Je voetenwerk is belangrijk bij boksen en je zal merken dat je coördinatie er flink op vooruit gaat.

Hardlopen

De meest simpele vorm maar zeker niet de minste is hardlopen. Het liefste buiten in de natuur uiteraard, maar op een loopband is ook een goede optie. Het maakt wel degelijk uit of je beweegt ten opzichte van de vaste grond of de grond ten opzichte van jou. Op een loopband hardlopen is minder zwaar natuurlijk. Een paar keer per week een halfuurtje hardlopen doet al een wonderen aan je conditie. Je zal merken dat je minder snel moe wordt tijdens de training. Je kunt variëren bij hardlopen om de training wat uitdagender te maken, zoals intervaltraining of tempolopen. Zo train je ook gevarieerd wat ook weer goed is voor je conditie.

Mountain climbers

Bij deze oefening begin je in de beginpositie van een push up. Vanuit daar probeer je per been de knieën naar je borst te bewegen. Met deze oefening train je ook je hele lichamelijke conditie. Je algehele conditie wordt flink op de proef gesteld bij deze oefening. Het zorgt voor een verbeterde balans en je buikspieren worden goed op de proef gesteld bij deze oefening. Probeer ten alle tijden je rug recht te houden om blessures te voorkomen.

Kikkersprong

De kikkersprong is een leuke, maar toch zware oefening. Je traint vooral het uithoudingsvermogen van je benen. Je zakt door je benen zover als je maar kan. Vanuit daar kom je met zoveel mogelijk kracht omhoog en spring je in de lucht. Bij deze oefening train je op explosiviteit en balans. Je verbrandt veel calorieën bij deze oefeningen en deze kikkersprongen kunnen je zeker helpen bij het afvallen of het verbeteren van je conditie.

Cardio oefeningen voor vetverbranding

Cardio is een goede manier om vet te verbranden. Vaak is het letten op je eten het belangrijkste om af te vallen, maar met cardio kan je het proces wel wat versnellen. Daarnaast is cardio niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je mentale gezondheid. Afvallen vergt wat geduld en discipline. De cardio-oefeningen hierboven zorgen voor een hoge hartslag en calorieverbruik en zijn ideaal om vet mee te verbranden.

Cardio-oefeningen voor thuis of in de buitenlucht

Nu de sportscholen gesloten zijn door het coronavirus is het belangrijk dat je thuis aan de slag gaat met cardio. De oefeningen hierboven kun je gemakkelijk thuis uitvoeren, maar het is ook lekker om buiten in de natuur te trainen. Probeer 3x per week een halfuurtje te sporten en je zal merken dat je conditie er flink op vooruit gaat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *